Tillagd i varukorgen

:-

Fortsätt handla
Gå till kassan »

Samlarfigurer i olika skalor

Samlarfigurer kan komma i olika storlekar. De olika storlekarna brukar benämnas efter dess skala. Med skala menas förhållandet mellan ett visst avstånd på figuren och motsvarande avstånd i verkligheten.

Tillverkarna av actionfigurer brukar utgå ifrån att en normal människa är ca 180 cm lång. En actionfigur i skala 1/1 skulle alltså vara 180 cm hög. En actionfigur av en vanlig människa i skala 1/6 blir alltså ca 30 cm hög.

Många samlare föredrar att hålla sig till en och samma skala när de samlar på actionfigurer eller statyer. Detta ger samlingen ett enhetligare intryck.

Vanliga skalor för actionfigurer

1/4 (18")
Skalan 1/4 är en populär skala för stora actionfigurer. De har oftast många rörliga leder, hår och avtagbara kläder. NECA är en av de ledande tillverkarna när det kommer till actionfigurer i skala 1/4.

1/6 (12")
Det här var den skala som användes för världens första actionfigur (G.I Joe). Skalan används fortfarande av företag som Sideshow och Hot Toys. Dessa figurer är oftast väldigt påkostade med otroligt fina detaljer. Skala 1/6 är den absolut vanligaste när det kommer till premiumfigurer av absolut högsta kvalité. Den enda nakdelen med skalan är egentligen att figurerna tar ganska mycket plats.

1/9 (8")
Skalan 1/9 är mycket ovanlig idag. Skalan skapades av Mego på 70-talet när de började prodcera actionfigurer av superhjältar från Marvel och DC. Dessa figurer är mycket eftertraktade av samlare idag. Faktum är att den här skalan blev så populär på 70- och 80-talet att G.I. Joe krymptes ned till denna skala.

1/10 (7")
Den här skalan har blivit väldigt populär bland tillverkare av actionfigurer riktade till samlare och inte till barn. Några av de populäraste actionfigurerna bland samlare, som till exempel Marvel Select och de mest populära serierna av actionfigurer från NECA, är i skalan 1/10. Skalan är tillräckligt stor för att möjliggöra många fina detaljer och stor rörlighet samtidigt som actionfigurerna inte tar allt för mycket plats och inte heller blir så dyra.

1/12 (5" - 6")
På 90-talet tillverkades många leksaker i skalan 1/12. Skalan var nära på att konkurrera ut den mycket vanliga och uppskattade 1/18 skalan. Idag är actionfigurer i skala 1/12 den mest populära skalan tillsammans med 1/10. Hasbros storsäljnade serier Star Wars Black Series och Marvel Legends är båda i skalan 1/12. Figurerna är ca 15 cm höga vilket av många samlare anses vara en prefekt storlek för just samlandet av actionfigurer.

1/18 (3,75"-4")
Skalan 1/18 uppstod under 70-talets oljekris då tillverkarna blev tvungna att ta fram en mindre modell på sina actionfigurer för att hålla kostnaderna nere. Den första figuren i 1/18 skalan var Microman från Takara. Kenners Star Wars-gubbar från 70-talet var i denna skala. Star Wars-figurernas otroliga framgång gjorde denna skala till standardstorleken för hela marknaden. Idag är skalan väldigt ovanlig för actionfigurer som riktiar sig till samlare. En hel del leksaker tillverkas fortfarande i denna skala, men de flesta tillverkare som har riktat in sig på actionfigurer av lite högre kvalité har lämnat denna skala.