TILLAGD I VARUKORGEN

:-

Fortsätt handla
Gå till kassan »

Samla actionfigurer

Oavsett vilken typ av actionfigurer du vill samla så finns det vissa saker som det kan vara bra att ha koll på. Syftet med den här guiden är att ge dig lite information som kan hjälpa dig när du bygger upp din samling. Vilka termer bör man ha koll på, hur ser man till att bevara samlarfigurernas värde och mycket mer.

Hos oss hittar du endast nyproduktioner som är i gott skick. Men den här guiden kommer ändå att ta upp en hel del rörande andrahandsmarknaden. De flesta samlarna hamnar förr eller senare i en situation där de faktiskt måste vända sig till andrahandsmarknaden för att få tag på det de letar efter. Att förstå sig på actionfigurernas andrahandsvärde kan även göra besluten enklare när man handlar nyproduktioner.

Med dussintals olika varianter av actionfigurer och ännu fler bakomliggande filmer och serietidningar så som Star Wars, Spider man och Alien finns det nästan oändligt många actionfigurer att välja bland. För att inte bli helt överväldigad av det enorma utbudet kan det vara en bra början att bestämma sig för vilken typ av samlarfigurer man vill samla på. Innan du börjar din samling kan det alltså vara klokt att faktiskt lägga ner lite planeringsarbete. Annars är risken stor att man slutar med en osammanhängande samling som varken ser bra ut på hyllan eller som har något större värde.

Hur noggrann du bör vara med din samling beror till stor del på vad syftet med samlingen är. Om du bara är ute efter en snygg samling att ställa upp på bokhyllan eller på tv-bänken så är det egentligen inte så mycket du behöver fundera över. Köp helt enkelt det som du gillar och som du tro skulle göra sig bra på hyllan.

Om du faktiskt samlar i syfte att få ut en värdeökning av dina samlarobjekt så är det viktigt att förstå sig på marknaden och att ta väl hand om dina figurer. Skicket på figurerna och dess förpackningar spelar stor roll när det kommer till att avgöra figurens värde. Att samla i syfte att få en värdeökning ställer även högre krav på din kunskapsnivå. På samma sätt som en börsmäklare måste vara insatt i börsen så behöver du vara insatt i vilka figurer som är populära och vad som avgör en figurs värde längre fram i tiden. För att kunna sätta sig in i marknaden och verkligen förstå sig på samlandet så finns det vissa begrepp man måste bekanta sig med.

Lär dig actionfigurernas språk

När man handlar actionfigurer så är det viktigt att förstå att figurernas värde kan fluktuera. Därför är det viktigt att förstå sig på hur säljare och köpare definierar och beskriver värdet. Oavsett om du tänkt bygga upp en samling över flera år eller bara är ute efter en viss actionfigur som du minns från barndomen så kan det vara bra att vara bekant med terminologin för att beskriva samlarfigurer så att du kan göra ett bra köp.

Terminologin för att beskriva samlarfigurer

De tre variablerna som påverkar en begagnad samlarfigurs värde är i första hand popularitet, skick och tillgång. Tyvärr så stämmer en figurs pris och dess faktiska värde inte alltid överens. Innan du betalar en stor summa pengar för en actionfigur så är det alltså viktigt att förstå om det faktiskt rör sig om ett samlarobjekt eller bara en alldeles för dyr gammal leksak.

Kort sagt så kan man säga att det som krävs för att något ska klassas som ett samlarobjekt är att det finns en efterfrågan som är större än tillgången. När man som samlare funderar på nya inköp och deras framtida värde så bör man alltid ta med tillgång och efterfrågan i sina spekulationer. Många tillverkare kan försöka få vissa produkter att framstå som samlarobjekt genom att till exempel tillverka dem i en limiterad upplaga. En limiterad upplaga behöver dock inte betyda ett högt samlarvärde. Det är inte ovanligt att tillverkarna tillverkar produkter som de inte tror kommer att sälja så bra i limiterade upplagor. Om en produkt endast finns i 10 000 exemplar, men det finns inga samlare som vill ha produkten så kommer den aldrig att bli särskilt värdefull även om upplagan var begränsad. Detta betyder självklart inte att alla produkter med beteckningen Limited Edition är en bluff, men det är viktigt att vara medveten om att det inte alltid behöver ha någon större betydelse.

Ibland händer det att tillverkarna begår ett misstag vi tillverkningen av en actionfigur. När detta händer så dras figuren tillbaka och felet åtgärdas innan man återupptar tillverkningen. Dessa figurer brukar kallas "variations" och kan i vissa fall vara väldigt värdefulla. En ännu mer eftertraktad typ av samlarfigurer är prototyperna som används för att ta fram formarna som används för masstillverkningen. En av de mest välkända prototyperna är en Boba Fett figur från Star Wars.

När du tittar på samlarfigurer på andrahandsmarknaden kommer du troligtvis att stöta på en hel del förkortningar. Några som du bör känna till är följande. HTF som betyder "hard to find" eller "svår att få tag på" på svenska. Akronymen MIB (mint in box), MIP (mint i package) och NRFB (never removed from box) är vanliga för att beskriva att figuren är i sin förpackning i nyskick. MNB (mint, no box) betyder att själva figuren är i nyskick men förpackningen saknas. A/O (all original) används för att beskriva att figuren har alla sina originaltillbehör och aldrig blivit reparerad eller ommålad. NM (near mint) betyder att figuren nästan är i nyskick men har några små skador. Det här är en ganska subjektiv beteckning och du bör vara lite extra noggrann när du ser denna beteckning.

Samlarfigurers Graderingsskalor (rating scales)

Det finns två officiella skalor enligt vilka man bedömer skicket hos en samlarfigur. Den ena kallas Cosgrove eller C-skala och den andra är Action Figure Authority (AFA) skalan. Cosgroveskalan är den vanligaste bland samlare. Skalan är inte standardiserad och är därför lite lättare att använda. AFA skalan är standardiserad och används av de anställda hos AFA som har blivit utbildade i att värdera actionfigurer.

Cosgroveskalan

Cosgroveskalan är inte standardiserad och är därför mycket mer objektiv än AFA-skalan. Skicket på en samlarfigur värderas mellan C1 och C9,5 där C9 betyder utmärk skick och C1 betyder dåligt skick. Betyget C9,5 ges endast till actionfigurer som verkligen är i perfekt skick och används inte så ofta.

Det är inte omöjligt att du skulle stöta på en figur som är värderad till C10, men den värderingen finns egentligen inte. Därför bör C10 ses med lite misstänksamhet. Antingen så är säljaren okunnig eller så försöker man luras.

C8 brukar vara den lägsta värderingen som seriösa samlare kan godta. Actionfigurer med rankingen C8 har synliga defekter men ser inte slitna ut. Enligt de flesta så är figurer med rankingen C5 eller C6 i bra skick, men den kräsne samlaren skulle ändå dra sig för dessa figurer då defekterna är för tydliga. Samlarfigurer med rankig lägre än C5 är i dåligt skick. Oftast så saknas det viktiga delar och figuren har uppenbara skador. C1 är den lägsta rankingen och är ganska ovanlig den med. Om en figur verkligen är i så dåligt skick så att den skulle klassas som C1 så har den oftast redan slängts.

Action Figure Authority (AFA) skalan

The Action Figure Authority är ett företag med professionellt tränade anställda som inspekterar, värderar och bevarar actionfigurer åt samlare. AFA-skalan bygger på en procentuell skala. En AFA ranking på AFA 100 betyder att både actionfiguren och dess förpackning är i helt perfekt skick. Precis som C9,5 så är det högsta betyget AFA 100 extremt ovanligt. Till och med samlarobjekt med en ranking på AFA 95 är extremt ovanliga. Endast ca 1% av alla actionfigurer som utvärderas av AFA får ett betyg som är AFA 90 eller högre. Figurer med ett betyg på över AFA 90 har endast små fabrikationsfel och är i övrigt i nyskick.

Figurer som får betyget AFA 85 har endast minimala skavanker och anses helt godkända av samlare. Vid AFA 80 så är det en del samlare som inte längre är nöjda, även om produkten egentligen fortfarande är i väldigt fint skick. När man börjar komma ner till AFA 70 så börjar figurerna inte längre duga för att visas upp i en samling, men kan fortfarande uppskattas som leksaker för barn.

De flesta samlarna tycker att AFAs tjänster är dyra och onödiga och har inget intresse av att få sin samling värderad enligt denna skala. Men vid riktigt dyra samlarfigurer så kan det löna sig att låta någon från AFA värdera och paketera figuren. Många samlare betalar gärna mer för en figur som har blivit värderad av AFA.

Skydda dina actionfigurer

Vissa samlare föredrar att låta sina figurer ligga kvar i originalförpackningen. Även om detta alltid bevarar samlarfigurens värde på bästa sätt så föredrar andra samlare att faktiskt ta ut figuren och ställa upp den i en snygg pose. Hur som helst så är det viktigt att skydda sin actionfigur från saker som kan skada den. Även om en figur som ligger kvar i förpackningen kommer att vara väl skyddad så kan den fortfarande ta skada av solljus och fuktig luft.

Det absolut viktigaste att tänka på är att skydda figuren och dess förpackning från solljus och väta. Solljuset kan få plasten att spricka och få färgerna att blekna.

Om du vill bevara din samlarfigurs värde så måste du även ta hand om förpackningen. Använd en pincett för att ta bort fula prislappar. Förvara gärna förpackningen i exempelvis en plastpåse eller en plastkartong för att skydda den ordentligt.